Viva Mexico!

Viva Mexico!

Hur stor skillnad är det egentligen på en Fender från Mexico respektive en från USA? Vi tänkte att det var dags att ta reda på hur det egentligen ligger till.

Hur stor skillnad är det egentligen på en Fender från Mexico respektive en från USA? Den frågan har de flesta gitarrister ställt sig vid något tillfälle. Vi på Malmö Musikaffär tänkte att det var dags att ta reda på hur det egentligen ligger till med den saken och begav oss således till Ensenada, Mexico för att undersöka saken på plats!

Efter ett antal timmar i bil från LA, över gränsen och sedan någon timme söder om Tijuana landade vi i Ensenada där Fenders Mexikanska fabrik ligger. Efter en stadig frukost dagen därpå var det dags för rundvandring i fabriken för att se hur det egentligen går till när man bygger en strata Mexicostyle!

Det första som slår en är att fabriken inte är enormt stor. Det är i sammanhanget en förhållandevis liten (nåja) verksamhet som bygger gitarrer med absolut största noggrannhet, precision och kärlek. Om man förväntade sig en stor robotfabrik blir man besviken - här bygger man gitarrer på riktigt.

Arbetare på Fender i Mexico

Vi leds genom alla delar av fabriken. Kroppar, halsar, lack, bandjobb och elektronik. Slutligen får vi även besöka förstärkartillverkningen där ikoniska Fendermodeller som Blues Junior och Hot Rod Deluxe tillverkas. Även de tillverkas för hand ska tilläggas.

Handtillverkad Fender-kropp

Sammanfattningsvis måste det sägas att alla misstankar på budgetlösningar och automatiserade processer var helt ogrundade. Här byggs det gitarrer och förstärkare på riktigt! Kvällen avrundas med en fantastisk middag och ett gäng tequilas innan det var dags att åka norrut dagen därpå.

Dags för NAMM i Anaheim - en helt annan historia.

Kategorier